Vodafone Seyahat Yanımda
Uçak
Otel
Otobüs
Araç
Tur
Şehir veya Havalimanı
Şehir veya Havalimanı

Adana Gezi Rehberi

Adana denilince akla ilk olarak kebap, sonra da pamuk geliyor. Oysa Toros Dağları'nın etekleri ve Seyhan Nehri'nin kıyısına kurulan kent, Hititlerden Osmanlılara pek çok büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış. Şehir, günümüzde de Akdeniz'in dört bir yanından gelen Araplar, Toroslar'dan inen Yörükler ve İmparator Konstantin Monomacho'un emriyle birçok Bizans kentinden göçe zorlanıp Adana'ya yerleştirilen Ermenilerin de yer aldığı birçok farklı kültüre halen kucak açıyor. Seyhan'ın yanı sıra Ceyhan Nehri'nin de cömertliğini sunduğu kent, sadece mutfağıyla değil, mimarisi ve tarihiyle ziyaretçilerini büyülüyor. 

Adana Nasıl Bir Yer?

Adana, Akdeniz kıyılarından yaklaşık 30 km içeriye kurulmuş bir kent. Yerleşim olarak deniz kıyısı tercih edilmiş olmasa dahi, Seyhan Barajı'nın güzelliği denizi aratmıyor. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin tam ortasında kalan verimli ve sulak alan üzerine kurulmuş olması tarihinin M.Ö. 6000 yılına dek uzanmasının en büyük nedeni. Antik Kilikya'nın en önemli şehirleri arasında yer alan kent, günümüzde de ihtişamından hiçbir şey kaybetmiyor. Malum, "01" plaka koduyla en ön sırada geliyor. Tarım ve ticaret konusunda son derece önemli bir yere sahip olan Adana, Türkiye'nin en kalabalık 6. şehri olma unvanını elinde bulunduruyor. 

Birçok kültüre ev sahipliği yapması mutfağında olduğu kadar mimarisinde de kendini gösteriyor. ABD İncirlik Üssü ile kültür mozaiğine Amerikalıları da ekleyen kentten, Şener Şen'den Muzaffer İzgü'ye kadar pek çok sanatçı çıkması şaşırtıcı olmasa gerek. İsmi hakkında da pek çok rivayet var. Kimilerine göre adı, Hitit İmparatorluğu'nun egemenliği altında bulunan Kizzuvatna Krallığı'nın Adanya adlı şehrinden geliyor. Diğer taraftan bir Grek-Roman efsanesi, Sarus yani Seyhan Nehri kıyısına gelen Uranus'un Adanus ve Sarus adlı oğulları tarafından kurulduğu için adının Adanus'tan geldiğini anlatıyor. 

Adana'ya Nasıl Gidilir?

Adana, Türkiye'nin en önemli ticaret merkezlerinden biri. Böyle olunca da isteyen kara yolunu, isteyen hava yolunu, isteyen de demir yolunu tercih ederek şehre kolayca ulaşabiliyor. Türkiye'nin pek çok noktasından direkt olarak Adana'ya otobüs seferleri düzenleniyor. Şehir merkezinin yaklaşık 5 km uzağında yer alan otobüs terminalinden Adana'nın istenen noktasına rahatça gidilebiliyor. Mersin, Kayseri ve Elâzığ’dan Adana'ya çok sayıda tren seferi bulunuyor. 

Şakirpaşa Havaalanı, Adana şehir merkezinin yaklaşık 5 km uzağında bulunuyor. Otobüs ya da tren gibi zaman alan yolculukları tercih etmiyorsanız Türkiye'nin pek çok noktasından gerçekleştirilen uçuşları değerlendirebilirsiniz. 

Adana'da Ne Yetişir?

Çukurova'nın tam merkezinde bulunan Adana, oldukça verimli topraklara sahip. Şehri saran portakal çiçeği kokuları ve zengin mutfağı verimli topraklarının yansıması. Türkiye'nin en kaliteli pamuklarının yetiştirildiği şehirde, üzüm ve narenciyenin yanı sıra soya fasulyesi, yer fıstığı, buğday ve arpa en fazla yetiştirilen ürünler arasında yer alıyor. İklimi birçok sebze ve meyve için elverişli bir ortam sunuyor. Kebaplarından anladığınız üzere Adana, hayvancılık konusunda da oldukça ileri. 

Adana'da Ne Yenir? Adana'nın Nesi Meşhur?

Adana'ya gelince kebap yemeden gitmek olmaz. Pek çok mekânda Adana kebabı, kıyma kebabı olarak isimlendiriliyor. Kıyma kebabı; roka salatası, soğan, acılı ezme ve lavaşla servis ediliyor. Yanında da bol acılı şalgam içiliyor. Domatesi bol Adana lahmacunu da deneyebileceğiniz diğer lezzetler arasında yer alıyor. 

Kültür balıkçılığı konusunda oldukça gelişmiş olan Adana'da, göl manzarası karşısında birbirinden lezzetli balıklar yiyebilirsiniz. Levrek, çipura ve lagos yörenin lezzetli balıkları arasında. Daha yöresel lezzetler için şırdan dolması iyi bir seçim. Yörüklerin oğlak etinden yapılmış yemeklerinden tadabilir, Arap mutfağından gelen kişk çorbasını deneyebilirsiniz. Adana, kebabın yanı sıra tatlı konusunda da oldukça zengin. Baklavayı anımsatan karakuş, taş kadayıf, serinleten bici bici ve cezeryelerinin tadına bakabilirsiniz. 

Adana'da Ne Yapılır?

Adana, Türkiye'nin gastronomi konusunda en önemli kentlerinden biri. Yeme-içme turizmi konusunda son derece gelişmiş bir şehir. Fakat klasik kahvaltı kültürünü Adana'da unutmanız gerekiyor. Çünkü Adana'da kahvaltı denildiğinde akla ilk olarak ciğer kebabı geliyor. Kebabı ile oldukça meşhur olan kentte hafif bir şeyler yemek istiyorsanız Kazım Büfe'ye uğrayabilirsiniz. Muzlu süt ve tost ikilisini günün her saati deneyebilirsiniz. 

Adana'ya gelmişken Taş Köprü'yü adımlamayı unutmayın. Seyhan Nehri üzerinde kurulu olan köprünün Hititler tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Ali Münif Caddesi'ni turlayarak Büyük Saat'e selam verebilir, Atatürk Evi Müzesi'ni ziyaret edebilir, 1845'ten kalma eski bir kiliseden dönüştürülen Adana Etnografya Müzesi'ne uğrayabilir; Selçuk, Memluk ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan Ulu Cami'yi görebilirsiniz. Eski Adana şehir merkezini keşfe dalarak Küçük Saat, Bebekli Kilise ve pek çok eseri ziyaret edebilirsiniz. Dilberler Sekisi'nde akşam yürüyüşü yapabilir, Seyhan Barajı kıyısındaki kafelerde günün yorgunluğunu atabilirsiniz. 

Adana, çok sayıda festivale de ev sahipliği yapıyor. Her eylül ayında Adana Film Festivali'nin düzenlendiği kentte, nisan ayında da Portakal Çiçeği Festivali gerçekleşiyor. Hafif motorlu hava araçlarının yaptığı şovlarla renk kattığı Hava Oyunları Festivali, Adana lezzetlerinin deneyimlenebileceği Lezzet Festivali ve Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, katılabileceğiniz diğer etkinlikler arasında bulunuyor. 

Gazipaşa Bulvarı ve Ziyapaşa Bulvarı, Adana'nın kalbinin attığı yer olarak öne çıkıyor. Alışveriş yapabileceğiniz pek çok mağazayı bulabileceğiniz gibi; birçok restoran, kafe ve barı da deneyebilirsiniz. Atatürk Parkı'nda nefes alabilir, Tarihi Adana Garı'na uğrayabilirsiniz. Çakmak Caddesi ya da Tarihi Kazancılar Çarşısı'nda hediyelik pek çok şey bulabilirsiniz. Vaktiniz varsa Adana merkezden biraz uzaklaşarak pek çok tarihi yeri ziyaret edebilirsiniz. Ceyhan Nehri kıyısında bulunan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini büyülemekle kalmıyor, Hititler zamanından kalma kale yıkıntılarını ziyaret etme fırsatı tanıyor. Bakır Çağı'na dek dayanan tarihiyle Sirkeli Höyük, Şahmeran Kalesi, Anavarza Antik Yerleşimi, Antik Magarsus Yerleşimi, Tarihi Alman Köprüsü, Adana Kalesi, Misis Antik Kenti, Şar Antik Kenti ve diğer eski yerleşimlere birkaç gününüzü ayırmanız gerekebilir.

Adana'ya Ne Zaman Gidilir?

Adana dört mevsim gezilebilecek kentler arasında kabul edilse de, yaz aylarında oldukça sıcak olduğunu unutmamanız gerekiyor. Tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı kent, ilkbahar ve sonbahar aylarında nispeten serin. Termometreleri zorlayan sıcağına maruz kalmadan Adana'yı rahatla gezebilmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Adana Uluslararası Film Festivali'nin eylül ayında gerçekleştirildiğini öğrendiğinizde belki de eylül ayının ziyaret etmek için en doğru zaman olduğunu siz de düşünebilirsiniz. 

Adana Hava Durumu: Bölge Ne Zaman Yağmurlu Olur?

Yaz aylarında oldukça sıcak ve kurak olan Adana'ya, sadece 20 ya da 30 senede bir kar düşüyor. Ilık ve yağışlı bir kışa sahip olan kent, senede ortalama 49 gün yağış alıyor. Yaz ve bahar aylarında nadiren yağışlı oluyor.

Belirtilen fiyatlar T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için geçerli olup tesisler yabancı uyruklu misafirlerden fiyat farkı talep edebilmektedir. Yabancı uyruklu misafirlere uygulanacak fiyatları çağrı merkezimizden öğrenebilirsiniz. Mentioned prices are valid for Turkish and Cyprus citizens only and different rates may apply for foreign guests. Please contact our call center for special fares for foreign nationals.

Sitemizde yer alan tesis özellikleri bilgilendirme amaçlıdır, hizmet ve kullanım saatleri dönemsel olarak Otel’ler tarafından değişitirilebilir. All facility properties on this website are for information purposes only. Service conditions and operating hours might be changed by hotels seasonally.

Kıbrıs rezervasyonlarında otel konaklaması ile birlikte alınan uçak biletleri paket olarak geçerlidir. Otel konaklaması iptal edildiğinde uçak bileti tek başına kullanılmaz. Uçak bileti anlaşmalı sınıflardan kesildiği için iptal iade yapılmaz.

Airplane tickets purchased with the hotel stay are valid as a package, for the reservations made in Cyprus. When the reservation is canceled, the flight ticket may not be not used. Cancellation is non-refundable as the airplane ticket is deducted from the contracted classes.

Main Logo
Copyright ©2025 Tüm Hakları Saklıdır.
LogoLogoLogoLogo
seyahatyanimda.com sitesinin tüm seyahat hizmetleri Setur Servis Turistik A.Ş tarafından verilmektedir.