Seyahat Yanımda
Vodafone Seyahat Yanımda
Uçak
Otel
Otobüs
Araç
Tur
Şehir veya Havalimanı
Şehir veya Havalimanı

İzmir Gezi Rehberi

İzmir, Türkiye’nin 3. büyük şehri olmakla birlikte konumuyla Ege Denizi'ni ve İzmir Körfezi'ni çevreleyen turistik değeri yüksek bir kent aynı zamanda. Dünya çapında bir bilinirliğe sahip olan fuar alanı ve  yüksek kapasiteli limanı nedeniyle hem turistik hem ticari amaçlı ziyaretçi çeken İzmir; tarihi, kültürel ve doğal pek çok güzelliği içinde barındırıyor. İzmir hakkında bilgi edinmek için içeriğin devamına göz atabilir, böylece ulaşımdan gezilecek yerlere, lokal lezzetlerden yapılabilecek aktivitelere çeşitli ipuçları öğrenebilirsiniz. 

İzmir Nasıl Bir Yer?

Büyük bir metropol olan İzmir, Atina’nın ardından Ege Denizi’nin 2. büyük ve kalabalık şehri sayılıyor. Büyüklüğüne ve 4 milyonu aşan nüfusuna göre sakin atmosferi ile dikkat çeken ve özellikle son yıllarda popüler bir şehir olan İzmir, turizm dışında gıda, rafineri ve sanayi gibi farklı alanlarda da faaliyet gösteren bir kent. Günümüzde yatların uğrak noktası olan farklı noktalara yayılmış limanları, geniş caddelerini çevreleyen hurma ve palmiye ağaçlarının yanı sıra mükemmel bir tatil cenneti olan ilçeleriyle bilinen İzmir, geçmişi boyunca İyonya ve Roma gibi birbirinden değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi alan ve yapı açısından da zengin bir şehir. 

İzmir'e Nasıl Gidilir? 

İzmir, sınırları içinde bulunan Adnan Menderes Havalimanı sayesinde hem yurt içinden hem yurt dışından gelen misafirlere tüm yıl boyunca ulaşım imkanı sunuyor. İzmir’e birçok hava yolu şirketinden farklı saatlerde uçuş seferleri bulabileceğiniz gibi, Türkiye'nin dört bir yanından şehre otobüs seferleriyle de ulaşabilirsiniz. Özel araçlarıyla İzmir'e gelecek olanlar ise Ankara, Bolu, Bursa ve Çanakkale yolları üzerinden İzmir’e ulaşabiliyor. Ek olarak mesafeyi azaltan feribot seferleri ve yeni yapılan köprüler de şehre ulaşım süresini dikkate değer düzeyde kısaltıyor. 

İzmir'de Ne Yapılır? Nereler Gezilmeli? 

"Ege’nin İncisi" adıyla anılan İzmir, kendine has enerjisiyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandırmayı başarıyor. Türkiye’nin en sevilen şehirleri arasında yer alan kent, görülmesi gereken onlarca ayrı noktayı da sınırları içinde barındırıyor. Çeşme, Foça, Karaburun ve Seferihisar gibi birbirinden güzel ilçeleri ile ünlü olan şehir, mükemmel doğasının yanı sıra 8500 yıllık geçmişiyle birçok tarihi alana da ev sahipliği yapıyor. Şehrin birbirinden farklı noktalarında antik kentlere ve tarihi yapılara rastlamak mümkün. Yüzyıllar boyunca önemli bir liman kenti olarak anılmış İzmir'de, her anlamda keyifli bir tatil yapabilmek mümkün. 

İzmir Saat Kulesi: İzmir Konak Meydanı’nda yer alan ve şehrin simgesi haline gelmiş olan İzmir Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının çeyrek asırlık kutlaması için İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa’nın emriyle 1901 yılında yaptırılmış. Saat Kulesi'nin gövdesinde beyaz mermer, kalan kısımlarında ise kesme taştan yararlanılmış olmakla birlikte, 4 ayaklı bir platform üzerine 25 metre yüksekliğinde inşa edilen yapı, sekizgen kaideli ve 4 katlı olarak tamamlanmış. Dar kenarlarına sebillerin yerleştirildiği yapıya şık kemerler, kurnalar ve fıskiyeler eklenmiş. Ancak bu fıskiyelerin 2 tanesi ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamış.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı: İzmir’deki tarihi Kemeraltı Çarşısı, kentteki en eski ve en önemli alışveriş merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Çarşının bölgesi, Smyrna Agorası'ndan Konak Meydanı'nın kıyısına kadar uzanan geniş bir alanı kapsıyor. Çarşı, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren gerçekleşen gelişim ve değişimler nedeniyle oldukça canlı bir alan haline gelmiş. İlk kurulduğu zamanlarında daha çok demircilerin bulunduğu bu çarşıda, günümüzde birbirinden farklı seçeneklere rastlamak mümkün olduğu için doğal bir ortamda alışveriş yapmanın keyfine varabilirsiniz. Uygun fiyatlı çok sayıda hediyelik eşya satın alabileceğiniz gibi; kıyafet, aksesuar, ayakkabı ve el yapımı ürünleri de yine Kemeraltı Çarşısı'nda bulabilirsiniz. 

Kızlarağası Hanı: Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın içinde yer alan Kızlarağası Hanı, çarşıyı gezerken mutlaka uğranması gereken özel bir yer. İzmir'in en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen han, Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmış ve inşası 1744 yılında tamamlanmış. İzmir Liman Kalesi'nin yakınlarında yer alan han, tamamlandığı andan itibaren kentin ticaretinde önemli bir rol oynamaya başlamış. Kare bir yapıya sahip olan handa, yıllarca liman için deniz veya kara yolu üzerinden kente gelen tüccarlar konaklamış. 250 yılı aşan geçmişiyle İzmir'in en önemli tarihi yapılarından biri olan Kızlarağası Hanı, günümüzde yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. 

Tarihi Asansör: İzmir’in Konak ilçesi, Karataş semtinde yer alan Tarihi Asansör, Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasındaki 58 metrelik kot farkını ortadan kaldırmak amacıyla kullanılıyor. Böylece Tarihi Asansör, halkın 155 basamaklık merdivenleri tırmanma mecburiyetini ortadan kaldırıyor. 1907 yılında inşa edilen tarihi asansörün binası, 2 semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlamakla beraber kentin simgelerinden biri olmayı da başarıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmetlerle halka kazandırdığı tarihi yapı, şehrin en değerli turistik merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. 

İzmir'de Ne Yenir?

İzmir, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere kucak açmış bir şehir olduğu için mutfağı da farklı lezzetleri bir araya getiren, oldukça zengin bir mutfak. Türkler, Boşnaklar, Rumlar, Levantenler, Yahudiler ve Arnavutlarla ortak bir kültür ve mutfak yaratmış olan İzmir, aynı zamanda Ege yemeklerinin tüm lezzetlerini içeriyor. Farklı tekniklerle pişirilen birbirinden lezzetli balık çeşitleri ve deniz ürünleri de İzmir mutfağının en temel tarifleri arasında bulunuyor. Isırgan otu, sarmaşık ve hindiba gibi otlara İzmir yemeklerinde sıkça karşılaşabilirsiniz. Pırasa, deniz börülcesi ve patlıcan gibi ürünler de sofrayı süsleyen önemli sebzeler arasında bulunuyor. 

İzmir'in Nesi Meşhur? 

Kahvaltıların olmazsa olmazı boyoza ek olarak kumru, İzmir tulum peyniri, İzmir köfte, zerde, keşkek, lokma, kol böreği ve radika salatası İzmir'in meşhur lezzetlerini oluşturuyor. Şehre has diğer ünlü yemekler ise; Tire köftesi, yine Tire'ye özgü kuzu tandır ve kavurma. 

İzmir'de Ne Yetişir? 

Akdeniz ikliminin hakim olduğu kentin verimli tarım arazilerinde birbirinden doğal, lezzetli ve sağlıklı sebze çeşitlerinin yanı sıra ünlü zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinler de yine İzmir'de yetiştirilen mahsullerden yalnızca birkaçını oluşturuyor. 

İzmir’i Yerlisi Gibi Gezmek

Güne Sıkı Bir Kahvaltı ile Başlayın

Ege'nin en güzel şehirlerinden birindesiniz. Sıkı bir kahvaltı ile güne başlayın ki gün boyu enerjiniz tam olsun. İzmirliler, özellikle hafta sonu kahvaltılarını dışarıda yapmayı çok seviyor. Hele bir de hava güzelse deniz kıyısındaki tüm mekânlar dolup taşıyor. Şehrin çevre kasaba ve köylerinden gelen zeytinyağının ve ev yapımı reçellerinin tadına bakın. Mesela ceviz, patlıcan veya bal kabağı reçeli gibi... Yanında da tabii ki İzmir gevreği ve boyoz olsun. 

En İyi İzmir Manzarası

Bu öneri size fazla turistik gelebilir ama İzmir'de manzarayı Tarihi Asansör'den daha iyi izleyebileceğiniz bir yer yok. Ancak, sadece yerlilerin bildiği şu detayı sizinle paylaşalım: Tam kıvamında bir seyir için balkondan bir masa kapmanız gerekiyor. Bunun için de gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. 

İsmet İnönü Sokağı

Kemeraltı ile İkiçeşmelik arasında kalan Kestelli Mahallesi'ndeki bu rengârenk sokak, İzmir'in gizli cennetlerinden biri. İsmet İnönü'nün doğduğu evin de yer aldığı sokağı ziyaret edip, eski tip evlerin ve merdivenli yokuşun önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın. 

İzmir Şehir İçi Ulaşımı

İzmir’de kent içinde ulaşım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda yürütülüyor. Toplu ulaşım seçeneklerinin gelişmiş olduğu şehirde, gitmek istediğiniz yere alternatifli bir şekilde dilediğiniz araçla ulaşabilirsiniz. Kentte toplu taşıma alternatiflerini kullanabilmek için elektronik kart sistemi uygulanıyor. "İzmirimkart" adındaki bu kartları, şehre geldiğinizde durakların olduğu bölgelerdeki büfe ve benzeri noktalardan satın alabilirsiniz. Karta dolum yaptıktan sonra şehirde rahatlıkla toplu taşıma kullanabiliyorsunuz. Kent içinde yararlanabileceğiniz toplu taşıma seçenekleri; otobüsler, minibüsler, metro, tramvay ve tren. Ek olarak havaalanından kente kiraladığınız bir araçla otoyol üzerinden yaklaşık 20 - 25 dakikada varabiliyorsunuz. Eğer demir yolu hatlarını tercih etmek isterseniz havaalanından merkeze İzban ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

İzmir Hava Durumu: Ne Zaman Yağmurlu Olur?

Yıl boyunca genellikle sıcak veya ılık bir havaya sahip olan İzmir’in en çok turist ağırladığı dönem ise mayıs ve eylül dönemi. Akdeniz ikliminin etkili olduğu İzmir’i yılın her döneminde ziyaret edebilirsiniz. Ancak yaz aylarındaki kavurucu sıcakları nedeniyle kent merkezinden çok, denize girilebilecek çevre tatil beldeleri tercih ediliyor. Kış aylarında yoğun kar yağışı veya don olayları görülmese de, yağışlı ve serin havaya hazırlıklı olmak gerekiyor. Bu nedenle "İzmir'de ne giyilir?" sorusunun cevabını kış ayları haricinde yazlık ve mevsimlik kıyafetler oluşturuyor. Kış aylarında ise temkinli olmak gerekiyor.

Belirtilen fiyatlar T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için geçerli olup tesisler yabancı uyruklu misafirlerden fiyat farkı talep edebilmektedir. Yabancı uyruklu misafirlere uygulanacak fiyatları çağrı merkezimizden öğrenebilirsiniz. Mentioned prices are valid for Turkish and Cyprus citizens only and different rates may apply for foreign guests. Please contact our call center for special fares for foreign nationals.

Sitemizde yer alan tesis özellikleri bilgilendirme amaçlıdır, hizmet ve kullanım saatleri dönemsel olarak Otel’ler tarafından değişitirilebilir. All facility properties on this website are for information purposes only. Service conditions and operating hours might be changed by hotels seasonally.

Kıbrıs rezervasyonlarında otel konaklaması ile birlikte alınan uçak biletleri paket olarak geçerlidir. Otel konaklaması iptal edildiğinde uçak bileti tek başına kullanılmaz. Uçak bileti anlaşmalı sınıflardan kesildiği için iptal iade yapılmaz.

Airplane tickets purchased with the hotel stay are valid as a package, for the reservations made in Cyprus. When the reservation is canceled, the flight ticket may not be not used. Cancellation is non-refundable as the airplane ticket is deducted from the contracted classes.

Vodafone Logo
Copyright ©2024 Tüm Hakları Saklıdır.
LogoLogoLogoLogo
seyahatyanimda.com sitesinin tüm seyahat hizmetleri Setur Servis Turistik A.Ş tarafından verilmektedir.