Seyahat Yanımda
Vodafone Seyahat Yanımda
Uçak
Otel
Otobüs
Araç
Tur
Şehir veya Havalimanı
Şehir veya Havalimanı

Ankara Gezi Rehberi

Anadolu'nun merkezinde yer alan Ankara, modern Türkiye'nin başkenti. 5000 yılı aşkın köklü tarihinde, Hitit İmparatorluğu başta olmak üzere Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Galatlar, Romalılar, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yaptı. 53 farklı müzesi bulunan kent; arkeolojik alanları, tarihi kalıntıları, sanat merkezleri, kaplıca ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini cezbediyor. 

Ankara Nerede?

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ankara, Türkiye'nin merkezine yakın bir konuma sahip. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Eskişehir, Kırşehir, Aksaray ve Konya illeriyle çevrili olan kent, Türkiye'nin dört bir yanına hava yolu, kara yolu ve demir yoluyla bağlanıyor. 

Ankara Ne Zaman Başkent Oldu?

Mustafa Kemal, Osmanlı Devleti'nin sonunun geldiğini düşünerek 1919 yılında bağımsızlık savaşını başlattı ve Ankara'yı milli mücadeleyi yöneteceği merkez olarak seçti. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla Ankara gayriresmi başkent oldu. İsmet Paşa'nın hazırladığı kanun teklifinin 13 Ekim 1923'te meclisten geçmesiyle Ankara resmen başkent olarak kabul edildi. 

Ankara Nasıl Bir Yer?

Her ne kadar Ankara memur kenti olarak zihinlere kazınsa da; müzeleri, sanat merkezleri, tarihi dokusu, lezzetleri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine her anından keyif alacakları bir tatil sunuyor. Frig dilinde gemi çapası anlamına gelen Ankara, İpek Yolu üstünde bulunması nedeniyle tarih boyunca önemli ticaret merkezleri arasında yer aldı. Şehirde karşınıza çıkan pek çok han, özellikle Anadolu Selçuklar döneminde önemli bir ticaret merkezinin olduğunun ispatı.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı ile önemli çok sayıda sanatçıyı yetiştiren Ankara, "Dünyanın En Kaliteli Eğitim Veren Üniversiteleri" listesinde yer alan ODTÜ'nün yanı sıra pek çok üniversitesiyle öne çıkıyor. Tiyatroları, opera ve bale salonlarının yanı sıra çok sayıda sanat galerisi sayesinde Türkiye'nin önemli sanat merkezleri arasında yer alan kent, jazz'dan blues'a kadar farklı müziklerin sergilendiği cafe ve barlarıyla öne çıkıyor. 

Ankara'da Ne Yetişir?

Karasal iklimin hakim olduğu Ankara'da; genellikle buğday, arpa ve şeker pancarı yetiştiriliyor. Soğan, kavun, havuç, elma ve armut gibi meyve ve sebzeler, yetiştirilen diğer ürünler arasında yer alıyor. Küçükbaş hayvancılığa elverişli olan Ankara'da kümes hayvanları yetiştiriciliği de yapılıyor.

Ankara'nın Nesi Meşhur?

Uzun ve parlak tüyleriyle tanınan Ankara kedileri, dünyaca ünlü olmalarıyla biliniyor. "Ankara ne ile meşhur?" sorusunun diğer cevapları da kentin adıyla anılan tavşanı ve keçisi. Kızılay simidi, Ankara tavası ve Beypazarı kurusu da oldukça meşhur. 

Ankara'ya Nasıl Gidilir?

Türkiye'nin pek çok noktasından Ankara'ya direkt uçuş bulunuyor. Merkezi konumda olan Ankara'ya kara yoluyla ulaşmak da son derece kolay. Pendik Tren İstasyonu'ndan kalkan hızlı tren, İstanbul ve Ankara arasını 4 saate düşürüyor. Aynı şekilde Eskişehir'den de hızlı trenle Ankara'ya 1,5 saatte ulaşmak mümkün. 

Kültür Turlarının Vazgeçilmez Durağı

Cumhuriyetin ilanının ardından gerek mimari gerekse de kültürel açıdan zenginleşen Ankara’da gezilecek yerlerin başında Anıtkabir geliyor. Geçmişte Ankara’ya egemen olmuş tüm büyük medeniyetlerin izlerini bünyelerinde barındıran müzelere de zaman ayırabilirsiniz. Ayrıca, Ankara Evleri’nin bulunduğu Hamamönü’ne ve Kaleiçi’ne gidip geleneksel kent yaşamının detaylarını öğrenebilirsiniz.

Ankara'da Ne Yapılır? Ankara'nın Gezilip Görülecek Yerleri Nereler?

Ankara'nın gezilip görülecek, keşfedilecek pek çok yeri var. Ankara'da yapabileceğiniz şeyler, birkaç günlük ziyarete sığdırılamayacak denli çok. Hazır Ankara'ya gelmişken görmeden dönmemeniz gereken yerler, muhakkak yapmanız gereken aktiviteler bulunuyor.  

Anıtkabir: Ankara'ya gelmişken Ata'mızın huzuruna çıkmadan olmaz! Ankara'nın sembolü olan Anıtkabir'e uğrayabilir, Atatürk'ü ve silah arkadaşı İsmet İnönü'yü ziyaret edebilirsiniz. Anıtkabir'in hemen yanında bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni gezebilir, orada bulunan anı defterini imzalayabilirsiniz. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi: 1997'de Avrupa Yılın Müzesi ödülüne layık görülen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Paleotik Çağ'dan başlayarak günümüze kadar kronolojik sıralamayla Anadolu'da yaşayan medeniyetleri ele alan müze, yaşadığımız toprakların tarihi hakkında daha fazla fikir edinmenizi sağlıyor. 

1920 Meclisi ve Cumhuriyet Müzesi: Kurtuluş Savaşı ve Türkiye'nin ilk dönemlerini yakından tanımanıza yardım ediyor. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi: Normalde her cumartesi halka açılan meclis, 15 Temmuz 2016 yılında aldığı ağır hasardan dolayı şimdilik ziyarete kapalı. 

Atakule: Modern mimarinin en güzel örnekleri arasında yer alan Atakule, muhteşem Ankara manzarasının tadını çıkarmanız için uğramanız gereken yerlerden biri. Yapı, alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. 

Ankara Kalesi: Eski Ankara evleri ile çevrelenmiş kale, kentin manzarasının tadını çıkarmak için uğramanız gereken yerler arasında. M.S. 7. yüzyılda Persler tarafında yapıldığı düşünülen kale, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklulardan da izler taşıyor. 

Ankara Etnografya Müzesi: 1938 ile 1953 yılları arasında Anıtkabir'in inşaası bitene kadar olan süreçte Atatürk'ün naaşının muhafaza edildiği müze, Anadolu'daki Türk varlığının izlerini sürmenizi sağlıyor. 

Ogüst Tapınağı - Hacı Bayram Camii: M.Ö. 25 yılında Tanrı Men adına Frigler tarafından inşa edilen Ogüst Tapınağı ve hemen yanında bulunan Hacı Bayram Camii, kültürler arası hoşgörüye tanıklık ediyor. 

Ankara Evleri: Kaleiçi olarak anılan Ankara'nin eski yerleşim bölgelerindeki geleneksel Ankara evleri, ziyaretçilerine tarihte kısa bir yolculuk yaptırıyor. 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi: Namazgah Tepesi'nde bulunan müze, Osman Hamdi Bey'in Silah Taciri başta olmak üzere pek çok önemli eseri ziyaret etmenizi sağlıyor.

Kızılay Meydanı: Güvenpark, Kurtuluş Parkı, Sakarya Caddesi, Karanfil Sokak ve Konur Sokak gibi Ankara'nın nabzını tutabileceğiniz birçok yere yakın olan meydan, Ankara'nın en önemli yerlerinden biri. 

Atatürk Orman Çiftliği: 1925 yılında temelleri atılan Atatürk Orman Çiftliği, Ankara'nın nefes alabileceğiniz bölgeleri arasında yer alıyor. 

Mogan Gölü: Yüzlerce kuş türünün yaşadığı göl, Ankara'nın huzurlu yönünü sergiliyor.

Eğlenme: Gece eğlenmek için Tunalı Hilmi Caddesi, Arjantin Caddesi, Tunus Caddesi, 7. Cadde ya da Azerbaycan Caddesi'nde yer alan kafe ya da barları tercih edebilirsiniz. 

Ankara'da Ne Yenir?

Ankara mutfağı, zengin kültürel yapısından izler taşıyor. Ankara'ya gitmişken denemeniz gereken lezzetler arasında aş çorbası, dutmaç, Ankara tavası, orman kebabı ve kadınbudu köfte geliyor. Kıyma, maydanoz ve dereotunun muhteşem uyumunu sunan efelek dolması, kıymalı altüst böreği ve bol soslu bici aşı denemeniz gereken diğer yemekler arasında. Hamur tatlısı olan kaygana ya da hafif bir tatlı köfte ile ağzınızı tatlandırabilirsiniz. 

Ankara Hava Durumu Hakkında Genel Bilgi

Bir İç Anadolu şehri olması nedeniyle Ankara'da karasal iklimin tipik özellikleri görülüyor. Kentin kuzey bölgeleri, Batı Karadeniz Bölgesi'ne uzandığı için daha ılıman bir iklim hakimken güney ve orta bölümleri, karasal iklimin sert koşullarını barındırıyor. Yaz aylarında sıcak ve kurak olan Ankara, kış mevsiminde de soğuk ve kar yağışlı. "Ankara neden soğuktur?" sorusunun cevabı, etrafını çevreleyen dağlarda yatıyor. Karadeniz'den gelen nemli havayı kesen dağlar, kışların çok daha soğuk, yazların da çok daha sıcak geçmesine neden oluyor. 

Ankara Ne Zaman Yağmurlu Olur?

Ankara, en fazla yağışı genellikle kar olarak aralık ayında alıyor. Kente, yaz aylarında neredeyse hiç yağış düşmüyor. Ankara'ya en fazla mart ve nisan aylarında yağmur yağıyor. Temmuz ve ağustos ayı ise kentin en sıcak olduğu aylar olarak öne çıkıyor.

Belirtilen fiyatlar T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için geçerli olup tesisler yabancı uyruklu misafirlerden fiyat farkı talep edebilmektedir. Yabancı uyruklu misafirlere uygulanacak fiyatları çağrı merkezimizden öğrenebilirsiniz. Mentioned prices are valid for Turkish and Cyprus citizens only and different rates may apply for foreign guests. Please contact our call center for special fares for foreign nationals.

Sitemizde yer alan tesis özellikleri bilgilendirme amaçlıdır, hizmet ve kullanım saatleri dönemsel olarak Otel’ler tarafından değişitirilebilir. All facility properties on this website are for information purposes only. Service conditions and operating hours might be changed by hotels seasonally.

Kıbrıs rezervasyonlarında otel konaklaması ile birlikte alınan uçak biletleri paket olarak geçerlidir. Otel konaklaması iptal edildiğinde uçak bileti tek başına kullanılmaz. Uçak bileti anlaşmalı sınıflardan kesildiği için iptal iade yapılmaz.

Airplane tickets purchased with the hotel stay are valid as a package, for the reservations made in Cyprus. When the reservation is canceled, the flight ticket may not be not used. Cancellation is non-refundable as the airplane ticket is deducted from the contracted classes.

Vodafone Logo
Copyright ©2024 Tüm Hakları Saklıdır.
LogoLogoLogoLogo
seyahatyanimda.com sitesinin tüm seyahat hizmetleri Setur Servis Turistik A.Ş tarafından verilmektedir.