Uçak Biletleri
* En ucuz başlangıç fiyatları esas alınmıştır. Fiyatlara vergiler dahil, hizmet bedeli hariçtir.
Trabzon Gezi Rehberi
Doğasıyla ve insanıyla rengarenk bir bölge olan Karadeniz’in içinde bulunan Trabzon, inci gibi parlıyor. 5 bin yıllık kent, tarihin, kültürün, nefes kesen doğal güzelliklerin, sanatın, sporun ve turizmin buluştuğu benzersiz bir şehir olma özelliği taşıyor.
Trabzon’a Nasıl Gidilir?
İstanbul – Trabzon arası mesafe bin kilometreyi aşıyor. Arabayla 12-13 saate, otobüsle 16 saat civarı bir yolculuk sonunda kente varmanız mümkün oluyor. Trabzon seyahatiniz için uçak yolculuğunu da tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan ortalama 1 saat 45 dakikalık bir uçak yolculuğu ile varabileceğiniz Trabzon Havalimanı ile şehir merkezİ arasında 20 km’lik bir mesafe bulunuyor. Söz konusu mesafeyi; taksi, otobüs, minibüs, HAVAŞ otobüsü gibi alternatif araçlarla, uçuş firmaları veya otellerin sunduğu transfer seçeneklerinden yararlanarak kat edebileceğiniz gibi, bunun için araç kiralama yöntemine de başvurabilirsiniz.
Trabzon Nasıl Bir Yer? Yaşam Hakkında İpuçları
Tarih boyunca “Tarabefzun”, “Tırabzen”, “Tarabozan”, “Trapeus” gibi isimlerle anılan Trabzon’un, antik çağlarda başlayan hikayesi; Roma, Bizans, Trabzon Rum İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti dönemlerini içeriyor. Kent, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in fethiyle kalıcı olarak Türk hakimiyetine giriyor.
780 bin civarında bir nüfusa sahip olan Trabzon, Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer alıyor. Nüfusun yarısından fazlası şehirlerde, yüzde 46’lık bölümü ise kırsalda yaşıyor. Türkler, Rumlar, Lazlar, Türkmenler, Trabzon’un kendine özgü ve çok renkli kimliğini meydana getiriyor. Gelenek ve göreneklerine bağlı bir profil çizen Trabzon halkı; aile, akrabalık ve hemşerilik ilişkilerine verdiği önemle biliniyor. Müzik ve halk oyunları dendiğinde Karadeniz’in geri kalanı gibi Trabzon da özgün ve renkli bir profil çiziyor. Kemençe, davul-zurna, tulum müzik çalgıları ve elbette horon, geleneksel halk oyunları arasında öne çıkıyor.
Osmanlı döneminde çok sayıda medrese, rüştiye, sanat yurdu gibi eğitim kurumunu bünyesinde barındıran şehir, 1963 tarihinden beri Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Trabzon’da Ne Yapılır?
Trabzon’da işe, yeşilin hükümdarlığındaki doğayı seyre dalarak başlayabilirsiniz. Gezilecek çok sayıda tarihi, kültürel yapı ve alan bulunmakla birlikte, başka hiçbir yerde bu denli yoğun olarak göremeyeceğiniz yeşilin her bir tonunu doya doya yaşayabilirsiniz.
Trabzon Ayasofya Müzesi: 13. yüzyıldan itibaren kilise olarak kullanılan ve Trabzon’un Osmanlı Devleti tarafından fethinden sonra camiye çevrilen Trabzon Ayasofya Müzesi, 1964 tarihi itibarıyla müze olarak ziyarete açılıyor. Ayasofya Müzesi’ni gezerek bölgenin zengin tarihine ilk elden tanıklık edebilirsiniz.
Sümela Manastırı: Trabzon’un Maçka ilçesinde konumlanan Sümela Manastırı, eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olma özelliği taşıyor. Vadiden 300 metre, deniz seviyesinden ise 1150 metre yükseklikte konumlanan Sümela Manastırı’na yorucu bir yolculuğun ardından vardığınızda yorgunluğunuza değdiğini görüyorsunuz.
Uzungöl: Trabzon’u simgeleyen önemli turistik merkezler arasında yer alan Uzungöl, doğal güzellikleriyle meşhur bir yayla köyü olma özelliği taşıyor. Deniz seviyesinden 1100 metre yukarıda bulunan Uzungöl, yaz-kış yemyeşil bitki örtüsü sayesinde yıl boyu yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Trabzon’da bunlar dışında Boztepe, Atatürk Köşkü, Trabzon Kalesi, Kanuni Evi, Kostaki Konağı (Trabzon Müzesi), Tabakhane Köprüsü, Zağnos Vadisi, 8 Direkli Hamam, Bedesten ve Uzun Sokak gibi önemli ve turistik noktalar da bulunuyor. Trabzon’da tarihi mekanları ziyaret edip doğa güzelliklerinin tadını çıkardıktan ve elbette yöresel lezzetlerle damaklarınızı ve midenizi şenlendirdikten sonra kalan zamanınızı doğa sporlarına ayırabilirsiniz. Sporla ve adrenalinle aranız iyiyse şehrin farklı noktalarında bulunan dağcılık parkurlarında tırmanmanın, jeep safarinin, insanın yüreğini ağzına getiren ve aynı anda güzelliği ile büyüleyen zirvelerden atlayarak yamaç paraşütünün ve kano sporunun keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz. Eğer daha sakin sporlardan hoşlanıyorsanız o zaman tercihinizi doğa yürüyüşünden yana kullanabilirsiniz.
Köklü Tarih Doğal Güzellikler ile İç İçe
Dört bin yıllık geçmişe sahip Trabzon’da Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi mekânlar ziyaret edilmeyi bekliyor. Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Kostaki Konağı, Trabzon Kalesi ve Küçük Ayvasıl Kilisesi, kentin tarihine ışık tutan yapıların başında geliyor. Kente yönelik gezi programınıza tarihi yapılara ek olarak doğal güzellikleri de ekleyebilirsiniz. Uzungöl, Altındere Vadisi Milli Parkı ve Çal Mağarası, doğa tutkunu gezginler tarafından yılın her dönemi yoğun ilgi görüyor.
Trabzon seyahatinizde zamanınızın bir kısmını alışverişe de ayırabilirsiniz. Kemeraltı Çarşısı, Bedesten ve Semerciler Çarşısı gibi yerlerde ağırlıklı olarak otantik ürünlerin satışı yapılıyor.
Trabzon’un Nesi Meşhur?
Karadeniz’in en renkli ve en güzel şehirleri arasında yer alan Trabzon’a dair pek çok özellik öne çıkıyor. Birbirinden lezzetli tariflerin başrol oyuncusu hamsi, yeşili ve güzelliğiyle nefes kesen yaylalar, oyuncusuyla, taraftarıyla, başarılarıyla dillere destan Trabzonspor, çay, fındık Trabzon denince ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Neşeli ve eğlenceli kimliği ile bilinen Trabzon insanı ve konu olduğu Trabzon fıkraları da yine kentle ilgili hafızalara yer etmeyi başarmış özellikler arasında bulunuyor.
Trabzon’a Gidince Ne Yenir?
Trabzon gezisi sırasında tatmadan geçmemeniz gereken yöresel lezzetler bir hayli uzun bir liste oluşturuyor. Öncelikle hamsi ile hazırlanan tariflere göz atmalı ve içlerinden bir kısmını seçerek tatmalısınız. Hamsi tava, hamsi buğulama, hamsili ekmek, hamsi dolması, hamsili pilav, hamsi köfte, hamsi mücver öne çıkan hamsi merkezli yemeklerin bir bölümünü oluşturuyor. Trabzon pidesi, kaygana, mısır çorbası, kuymak, haçapur, Vakfıkebir ekmeği, Akçaabat köftesi, karalahana çorbası, karalahana sarması (pancar), golia, kabak pilavı gibi yiyecekler bölgeye özgü kabul edilen lezzetler arasında yer alıyor. Tatlılar arasında ise Hamsiköy sütlacı, bal kabağından yapılan kukula, Laz böreği, Laz helvası, hurmalı tart, pepeçura öne çıkıyor.
Trabzon Topraklarında Ne Yetişir?
Trabzon genel olarak yağışlı bir bölge olduğu için toprağı verimsiz bir özellik göstermiyor. Ekime uygun alanların sayısı fazla olmamakla birlikte bu alanlar üretime elverişli olma özelliği taşıyor. Bölge halkının dörtte üçü aktif olarak tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılıkla uğraşıyor. Çay, mısır, tütün, patates, fındık, kuru fasulye ve buğday Trabzon’da yetiştirilen başlıca tarım ürünlerini oluşturuyor. Trabzon’da mevcut meyve ağaçlarının çokluğuna bağlı olarak meyvecilik de önemli bir geçim kaynağı olarak ortaya çıkıyor.
Trabzon’da Hava Durumu
Trabzon’da Karadeniz iklimi hüküm sürüyor. Yaz mevsiminde aşırı sıcaklara pek rastlanmıyor. Genellikle ılık ve yağışlı bir hava söz konusu oluyor. Kış mevsiminde ise yine nispeten ılık ve yağışlı bir hava gözleniyor. Özellikle denize yakın yerlerde yağmurlar etkili olurken deniz seviyesinden yüksekte kalan noktalarda kar yağışı görülebiliyor. Yağışlı Karadeniz iklimine bağlı olarak kent; yemyeşil, sık ve gür bir bitki örtüsüyle kendini gösteriyor. Kentin coğrafi olarak işgal ettiği alanın yarıya yakını ormanlardan, geri kalan alanlar ise yine büyük oranda çayır çimenden oluşuyor.
Şehir Ne Zaman Yağmurlu Olur?
Trabzon, yağmurla özdeşleşmiş Karadeniz kentleri arasında yer alıyor. Göz kamaştıran yeşil doğası da büyük oranda yağmurlu havaya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Trabzon’da yağmuru yakalamak için özellikle bir mevsimin gelmesine gerek duyulmuyor. Her mevsim bol yağış alan kentte, koca bir yılın üçte birinden fazlası yağışlı geçiyor.
Trabzon’da Ne Giyilir?
Trabzon’a seyahat ve gezi amaçlı gidiyorsanız bavulunuza mutlaka sizi yağmurdan koruyacak kıyafetler eklemelisiniz. Bahar ve yaz ayları için ince bir yağmurluk, kış aylarında ise daha kalın, kapüşonlu bir mont yeterli oluyor.
Trabzon’un bazı bölgelerinde yerli halk yöresel kıyafetler giymeyi tercih ediyor. Erkekler için kukula, mintan, aba yelek, zıpka; kadınlar için kamis, peştamal, zıbın, hotoz gibi birbirinden renkli ve karakteristik giyim ürünleri ile öne çıkıyor. Siz de turistik merkezlerde rahatlıkla bulabileceğiniz bu yöresel kıyafetleri giymeyi deneyerek gezinize biraz daha renk katabilirsiniz.
Belirtilen fiyatlar T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için geçerli olup tesisler yabancı uyruklu misafirlerden fiyat farkı talep edebilmektedir. Yabancı uyruklu misafirlere uygulanacak fiyatları çağrı merkezimizden öğrenebilirsiniz. Mentioned prices are valid for Turkish and Cyprus citizens only and different rates may apply for foreign guests. Please contact our call center for special fares for foreign nationals.
Sitemizde yer alan tesis özellikleri bilgilendirme amaçlıdır, hizmet ve kullanım saatleri dönemsel olarak Otel’ler tarafından değişitirilebilir. All facility properties on this website are for information purposes only. Service conditions and operating hours might be changed by hotels seasonally.
Kıbrıs rezervasyonlarında otel konaklaması ile birlikte alınan uçak biletleri paket olarak geçerlidir. Otel konaklaması iptal edildiğinde uçak bileti tek başına kullanılmaz. Uçak bileti anlaşmalı sınıflardan kesildiği için iptal iade yapılmaz.
Airplane tickets purchased with the hotel stay are valid as a package, for the reservations made in Cyprus. When the reservation is canceled, the flight ticket may not be not used. Cancellation is non-refundable as the airplane ticket is deducted from the contracted classes.